Aikido

Aikido is een Japanse zelfverdedigingskunst en is ontworpen door Morihei Ueshiba ook wel O'Sensei genoemd. De technieken komen eigenlijk bij de vroegere Japanse samurai vandaan. Deze samurai leerden allerlei vechtsporten en uit een mengelmoes van deze sporten is Aikido ontstaan.

Bij het Aikido word je tegenstander niet tegen gehouden in zijn bewegingen maar je probeert zijn bewegingen te sturen en hem op deze manier te controleren. Je leert dus om de kracht van de tegenstander te gebruiken. Hierdoor hoef je lichamelijk niet heel sterk te zijn en kan je ook iemand van je af houden die veel groter en sterker is. Natuurlijk leer je dit niet in één of twee jaar. Aikido is best moeilijk. Wel kan iedereen, jongens en meisjes, jong en oud, op zijn of haar eigen niveau mee komen trainen. In de loop der jaren zul je groeien in je Aikido en kan het zelfs zo zijn dat je dit je hele leven blijft doen.

Bij Aikido leer je ook op een goede manier te bewegen. Tijdens de conditietraining doe je veel lenigheids- en krachtoefeningen. Ook zul je soms met een houten zwaard, stok of mes oefeningen doen om juiste bewegingen aan te leren.

Wat in het Aikido ook heel belangrijk is, is het leren valbreken. Een groot deel van de les wordt besteed aan valbreek oefeningen. Valbreken is eigenlijk goed vooruit, achteruit en zijwaarts rollen. Uiteindelijk leer je het zo goed dat je dit zelfs buiten op straat zou kunnen.

Het Aikido beoefen je in een zaal waarin men matten op de grond heeft gelegd. Deze zaal noem je een “Dojo”. De kleding bestaat uit een wit Aikido pak ook wel "Keigogi" genoemd, maar de eerste paar keren is een T-shirt en een sportbroek voldoende.

Erkenningen

Erkend Leerbedrijf